Wykonanie
To danie powstało specjalnie dla teściowej, która choruje na cukrzycę… uprzedzając pytanie co bardziej złośliwych, cykuty nie dodałamPolecam, sama się nie spodziewałam, że wyjdzie tak smacznie. Moja kuchnia nie należy do najlżejszych – lubimy tłuste
mięsko, lubimy masełko,
śmietanę i wszystkie te pyszne rzeczy, które podobno nam szkodzą. Pisze podobno, bo jak jem to tego nie dostrzegam…niestety niektórzy straszą mnie, że przekonam się o tym za kilka lub kilkanaście lat… tak sobie myślę, że ci straszący pewnie sami nie potrafią gotować i dlatego „kraczą jak te zazdrosne wrony”A tak na poważnie, chyba jednak
będę musiała zrezygnować z odrobiny rozkoszy
smakowych na rzecz przyszłego stanu zdrowia… choroba, która dotyka naszych najbliższych przemawia bardziej niż „kraczące wrony”.
Składniki na 2 porcje:
makaron razowy – 200 g,
pierś z kurczaka – 200 g,
cukinia młoda – 1 szt,
papryka czerwona – 1 szt,
cebula mała – 2 szt,
czosnek – 1 ząbek,
olej rzepakowy – 1 łyżka,
sól – do smaku,
oregano – 1 szczypta,
przecier pomidorowy – 1/2 łyżeczki,
bazylia suszona – 1 szczypta,
pieprz do smaku.Przygotowanie:Na dużą patelnie wlać pół łyżki
oleju, dodać posiekany
czosnek i pokrojoną w kostkę
cebulkę. Zrumienić a następnie dodać duże kawałki oskrobanej
cukinii. Kiedy
cukinia puści sok dołożyć pokrojoną w małe paseczki
paprykę. Doprawić
oregano,
bazylią,
solą i dusić kilka minut. Na osobnej patelni na reszcie
oleju zrumienić pokrojonego w kosteczkę
kurczaka. Dołożyć
kurczaka do warzyw, dodać
przecier pomidorowy i dusić dalej dopóki sos się nie zredukuje a
mięso nie będzie całkiem miękkie. Doprawić
solą i pierzem do smaku.
Makaron razowy wrzucić na osolona wrzącą
wodę i gotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzić i podawać razem z potrawką z
kurczaka udekorowane
natką pietruszki.