Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. Mam dzisiaj dla was super pyszną propozycję obiadu. Jako, że ja szaleje ostatnio z daniami z niskim indeksem glikemicznym z powodu insulinooporności, więc to danie jest dopasowane do pewnych zasad i reguł. Jeżeli nie macie z tym problemu to zamiast
mąki orkiszowej typ 1850 możecie użyć zwykłej
mąki pszennej. Ja muszę jej unikać.Kotleciki można wykorzystać na obiad, na drugie śniadanie, jako posiłek do pracy czy nawet na śniadanie czy kolację. Do tego dużo warzyw czy surówek. Musimy jeść warzywa, są bardzo potrzebne w codziennej diecie. To ja zostawiam wam przepis, może zrobicie takie na obiad.Miłego dzionka.Składniki:- 500 g
filetu z kurczaka- 1 mała
cukinia- 100 g
sera żółtego- 2 łyżki
mąki orkiszowej typ 1850- 2
jajka- 1 mała
papryka czerwona-
sól,
pieprz- 2 ząbki
czosnkuFilet z kurczaka drobno kroimy. Przekładamy do miski. Dodajemy
cukinię startą na tarce na dużych oczkach oraz
starty ser żółty.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Wbijamy
jajka, wsypujemy
mąkę, dodajemy wyciśnięte ząbki
czosnku i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Wszystko razem mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, dodajemy
olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję masy i formujemy kotlety. Smażymy na niewielkim ogniu na rumiano z dwóch stron.Podajemy z
ryżem jaśminowym, brązowym,
kaszami lub
makaronem oraz warzywami, surówkami, z pieczonymi
ziemniakami.Smacznego.