Wykonanie
Zapiekaną
cukinię najczęściej robię latem ale skoro jest dostępna praktycznie cały rok, dlaczego nie zrobić jej w środku zimy. Danie lekkie, smaczne, doskonale nadaje się jako przystawka lub nawet danie główne na przyjęcie. Farsz można przygotować według własnych upodobań, ja dałam
paprykę i
seler naciowy ale świetnie też nadaje się
kukurydza z puszki.
Składniki:4-5
cukinie1
filet z kurczaka1
czerwona papryka1 łodyga
selera naciowegokawałek
sera żółtego1
jajkoprzyprawa do kurczaka (do gyrosa)
sól,
pieprzFilet z kurczak pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach, usmażyć.
Cukinie wydrążyć za pomocą łyżki.
Paprykę i
selera pokroić. Przełożyć do miski usmażonego
kurczaka, pokrojone warzywa, dodać
jajko i
przyprawy, Dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone
cukinie. Naczynie do zapiekania napełnić
bulionem i włożyć
cukinie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min. Posypać
serem i zapiekać aż się rozpuści.Smacznego:)