ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka szparagowa po grecku

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wróciłam od rodzinki obładowana w młode plony ziemi - buraczki, ziemniaczki, cukinię, fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Chciałam przygotować fasolkę inaczej niż z klasyczną bułką tartą i natrafiłam na fajny przepis u Wrotki . Bardzo nam smakowało takie danie więc polecam i Wam serdecznie!
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
woda
4 łyżki siekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę myjemy i odcinamy ogonki.
2. Czosnek obieramy.
3. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej (oliwę) i dajemy czosnek. Chwilkę podsmażamy.
4. Dodajemy fasolkę i całość podlewamy niepełną szklanką wody (u mnie pół szklanki wystarczyło). Całość dusimy pod przykryciem, mieszamy co jakiś czas aż fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje. Na koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki.
5. Podałam tę fasolkę do młodych ziemniaczków z koperkiem i szklanki maślanki. Myślę, że super smakowałoby również z jajkiem sadzonym :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/07/fasolka-szparagowa-po-grecku.html