ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka szparagowa po grecku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam fasolkę szparagową, a jak jest dobrze przyprawiona to tym bardziej. Tutaj czosnek i pietruszka dodają jej charakteru i stanowi smaczny dodatek do obiadu. Co do ilości natki i czosnku, to nie trzeba się tak kurczowo ich trzymać - w oryginale na 1kg fasolki były 4 ząbki czosnku i 4 łyżki natki, niepełna szklanka wody, wg mnie to za mało.
Fasolka po grecku
300 g fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi, może dać więcej oczywiście)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
2 łyżki oliwy lub oleju
pół szklanki wody
Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno pokroić. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić fasolkę i zalać wodą, wymieszać i przykryć. Dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, posolić do smaku, dusić pod przykryciem do miękkości fasolki. Co jakiś czas wymieszać, sprawdzając czy nie wygotowała się woda (w razie czego dolać).
Co do nazwy, to pod taką trafiła do nas do domu i już tak zostało, więc nie wnikam w jej stopień powiązań z kuchnią grecką ;) Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/09/Fasolka-szparagowa-po-grecku.html