ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa po grecku

Fasolka szparagowa po grecku

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie fasolkę szparagową i czosnek -polecam taką fasolkę.Przepis cytują za Aleex.
1 kg fasolki szparagowej
4 - 5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką. Można ją podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/fasolka-szparagowa-po-grecku.html