ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa bez bułki tartej

Fasolka szparagowa bez bułki tartej

nazwa

Wykonanie

Lato w rozkwicie. Nie mamy ochoty na ciężkie obiady. Zrobiłam fasolkę, na którą przepis, dała mi, niezawodna w takich sytuacjach, mama.
Do tego podałam pieczone udka, ale wypadły blado przy tak pysznej wersji zwykłego warzywa. Poszły precz w kąt, na brzeg talerza. Fasolka została zjedzona bezczelnie prosto z salaterki. Kto by się tam przejmował.
Lista zakupów :
fasolka szparagowa
4-6 ząbków czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 lub cały pęczek naci pietruszki
oliwa
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i wrzucić na osolony i lekko ocukrzony wrzątek na 3 minuty. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić fasolkę, wycisnąć kilka ząbków czosnku. Wlać sok z 1/2 cytryny i dosypać posiekaną nać. Wymieszać i poddusić razem kilka minut tak, aby fasolka pozostała sprężysta.
Podawać na ciepło lub zimno.Obie wersje wspaniałe.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2010/06/Fasolka-Po-prostu.html