ßßß Cookit - przepis na Oliwki marynowane w oliwie z ziołami, czosnkiem i cytryną

Oliwki marynowane w oliwie z ziołami, czosnkiem i cytryną

nazwa

Wykonanie

Jak wiecie nie przepadam za zielonymi oliwkami, są dla mnie za mocno goryczkowate dlatego też poszukuje przepisów, które by sprawiły, że chętniej będę po nie sięgać. Wszak oliwki bardzo zdrowe. Ostatnio natrafiłam na ten przepis i od razu postanowiłam wypróbować. Teraz na pewno chętniej i częściej po nie sięgnę :)
Oliwki o delikatnym smaku czosnku, ziół i cytryny. Lekko słone. Ich gorycz zanika gdzieś w marynacie. Idealne na przekąskę, do przystawek, sałatek, mięs, pizzy itp. Polecam wybrać oliwę taką na, której można smażyć bo powstała aromatyczna oliwa nada się nie tylko do sałatek czy dressingów ale również jako dodatek do innych dań. Przepis z miesięcznika " Yhteishyva Ruoka maj 2014 "
Składniki :
100 g oliwek ( świeżych lub z solanki. Jeśli użyjecie z solanki soli nie dodajemy ale oliwki należy przepłukać pod wodą i odsączyć dobrze na sicie)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
cytryna - ilość dowolna - u mnie plasterek przekrojony na pół
oliwa
1 łyżeczka soli gruboziarnistej jeśli nie są to oliwki z solanki
3 ząbki czosnku pocięte w plasterki
Oliwki układamy w słoiku. Dodajemy cytrynę i czosnek. Całość zalewamy oliwą. Na wierzch wsypujemy zioła i ewentualnie sól. Zakręcamy słoiczek wstrząsamy tak aby zioła zmieszały się z całością. Uzupełniamy oliwą tak aby pokrywała w całości oliwki. Odstawiamy do lodówki na 2 dni, konsumujemy :)
Smacznego :)
„BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE WWW.COOKINGGOODLOOKING.BLOG.PL ”
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/05/Oliwki-marynowane-w-oliwie-z-ziolami-czosnkiem-i.html