ßßß
Hummus, czyli pasta z cieciorki - najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Jest to przepis podstawowy, można tworzyć swoje ulubione warianty.Czas przygotowania: 10 min. + czas na przygotowanie ciecierzycyIlość porcji: 1 spora miseczkaSkładniki:1 szklanka cieciorki3 łyżki pasty tahini (czyli pasty z mielonych ziaren sezamu, można je zmielić samodzielnie np. w młynku do kawy)1 cytryna3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwekpapryka w proszku (słodka, ostra lub wędzona) - ewentualniesólCiecierzycę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle - namoczyć przez noc, następnie zagotować w nowej wodzie przez ok. godzinę).Obrać czosnek.Zblendować ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę, paprykę w proszku i sól.