ßßß Cookit - przepis na pasta z zielonych oliwek

pasta z zielonych oliwek

nazwa

Wykonanie

Tapenada bo tak fachowo nazywa się taka pasta z oliwek to przysmak pochodzący z południa Francji- Prowansji. Polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają oliwki i tym co trochę mniej. Ja należę do tych drugich, ale muszę przyznać, że ze smakiem zjadam takiego tosta :)
Składniki:
3 opakowania drylowanych zielonych oliwek- ok 500g
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
pietruszka- kilka listków
pieprz
Z tych składników wyszły lekko ponad dwa pełne pojemniczki takie jak na zdjęciu.
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i miksować do czasu uzyskania konsystencji pasty. Gdyby pasta była dla was za mało "mokra" to można dolać jeszcze oliwy. Najlepiej podawać z grzankami lub z chrupiącą bagietką :)
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/05/pasta-z-zielonych-oliwek.html