ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

U nas przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowa pasta z cieciorki. Smak jest cudowny. Delikatny, rozpływający się w ustach z nutką czosnku i cytryny.
Sk ładniki:
20 dag suszonej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) może być również z puszki koszt około 5 5 zł
10 dag pasty tahini
1 ząbek polskiego czosnku
oliwa
3 łyżki soku z cytryny
pietruszka
pieprz
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyłam przez noc.Następnie gotowałam ją przez 2 godziny. Gdy była już miękka odcedziłam i zblendowałam. Dodałam pastę tathini, 4 łyżki wody, czosnek, sok z cytryny, garść posiekanej pietruszki oraz tyle oliwy, aby masa była gładka. Całość znów zblendowałam. Tak przygotowaną pastę nakładam na kromki chleba, idealnie pasuje do herbatników. Kto z czym woli :)
Pastę przechowuję w lodówce do 3 dni
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2014/11/hummus.html