Wykonanie
U nas przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowa pasta z
cieciorki. Smak jest cudowny. Delikatny, rozpływający się w ustach z nutką
czosnku i
cytryny.Sk ładniki:20 dag suszonej
ciecierzycy ( namoczonej przez noc) może być również z puszki koszt około 5 5 zł10 dag pasty tahini1 ząbek polskiego
czosnkuoliwa3 łyżki
soku z cytrynypietruszkapieprzPrzygotowanie
Ciecierzycę namoczyłam przez noc.Następnie gotowałam ją przez 2 godziny. Gdy była już miękka odcedziłam i zblendowałam. Dodałam pastę tathini, 4 łyżki
wody,
czosnek,
sok z cytryny, garść posiekanej
pietruszki oraz tyle
oliwy, aby masa była gładka. Całość znów zblendowałam. Tak przygotowaną pastę nakładam na kromki
chleba, idealnie pasuje do
herbatników. Kto z czym woli :)Pastę przechowuję w lodówce do 3 dni