Wykonanie
Dziś pyszny pomysł na szybki, a jednocześnie smaczny i pożywny obiad.
Tuszki karasia kupiłam w Auchan, mają trochę ości, więc jest trochę z nimi "zabawy" podczas jedzenia, ale w smaku są wyśmienite. Do przepisu świetnie się nada dorada czy
pstrąg, które dość łatwo dostać, nawet w zwykłych dyskontach. Świetnie smakują zarówno same, albo jako dodatek można podać "gotowiec" warzywa na patelni przygotowane na łyżce
oliwy z oliwek. Na nic wymówki, że nie masz czasu na przygotowywanie obiadu - ekspresowe super danie.
Składniki na 2 porcje:2
tuszki karasia (ok. 150g)50g
masła4 ząbki
czosnkupęczek
pietruszkiszczypta
soliwarzywa na patelnięłyżka
oliwyKarasie umyć pod bieżącą
wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Masło utrzeć z
solą izmiażdżonym
czosnkiem na gładką masę, pęczek
pietruszki opłukać. Do każdej
ryby włożyć po połowie
masła i
pietruszki. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni około 30 minut. W czasie oczekiwania na patelni przygotować warzywa (postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu). Podawać gorące.
1 porcja
ryby to ok. 340kcal, węglowodany: 3g,
białko: 31g, tłuszcz: 22g(warzywa w zależności od rodzaju, najlepiej odczytać skład i kaloryczność z tabeli na opakowaniu)SMACZNEGO!