ßßß
Składniki:3 skrzydełka drobiowe3 średnie buraki1 puszka białej fasolimarchewkapietruszkacebula4-5 ziemniaków1 łyżka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnkuliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)natka pietruszki lub siekany kopereksuszony majeranekSposób przygotowania:1. Skrzydełka zalać wodą, ugotować, odszumować.2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziele angielskie i liść laurowy, gotować, aż będą przynajmniej w połowie miękkie, następnie dorzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki, posiekaną cebulę, posolić i gotować całość do miękkości. Z zupy wyciągamy odgotowane skrzydełka.3. Pod koniec gotowania dodać odsączoną z zalewy fasolę, zmiażdżony lub pokrojony w plasterki czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, zabielić zupę śmietaną (można pominąć śmietanę) i doprawić do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i majeranek.
Smacznego :)