ßßß
Składniki:1 pęczek botwinki z buraczkami2 marchewki1 cebula5 średnich ziemniaków1 pietruszka1 ząbek czosnkukminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskiesól, pieprzocet do smaku (lub kwasek cytrynowy)śmietana 18%siekany koperekwywar lub dowolny bulion (u mnie na skrzydełkach)pieprzSposób przygotowania:1. Ugotować wywar, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz dowolnie pokrojone pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie.2. W międzyczasie obrać buraczki i zetrzeć na tarce, zalać dwoma szklankami wrzątku. Botwinkę umyć i pokroić razem z łodygami.3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie wlać wywar razem z burakami i dodać botwinkę. Wsypać też trochę kminku. Doprawić octem (lub kwaskiem cytrynowym).4. Odlać odrobinę zupy i dodać do niej 2-3 łyżki śmietany, starannie wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Na koniec zupę ewentualnie doprawić i posypać siekanym koperkiem.
Smacznego :)