Wykonanie
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów na ciasta siostry Anastazji. Zmniejszyłam jedynie ilość
sera, zamiast 1,5 kg dałam 1 kg. I sernik też bardzo dobrze wyszedł. Propozycja w sam raz na świąteczny stół, i nie tylko.
Składniki:Ciasto ciemne:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki dowolnego
dżemu lub powideł1 szklanka
mleka2
jajkapół
margaryny1 łyżeczka
sodyCiasto
serowe:1 kg
sera (u mnie wiaderkowe, a w oryginale 1,5 kg
sera)1
margaryna40 dag
cukru1
budyń śmietankowy8
jajek2 łyżki
kaszy mannySposób przygotowania:1. Przygotowujemy ciasto ciemne:
margarynę ucieramy z
cukrem i
żółtkami, dodajemy
dżem,
sodę,
kakao i
mąkę. Następnie wlewamy
mleko. Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek. Pieczemy przez 30 minut w 180°C. Po wystygnięciu ciasta kroimy je wzdłuż na 9 pasków.2. Przygotowujemy ciasto
serowe:
margarynę ucieramy z
cukrem i
żółtkami, dodajemy
ser i pozostałe składniki. Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek.3. W blaszce ułożyć w równych odstępach 4 paski ciemnego ciasta. Wykładamy na to połowę
sera. Na wierzch układamy pozostałe 5 pasków ciasta i zalewamy pozostałym
serem. Pieczemy ok. 1 godziny.4. Przed podaniem posypałam sernik
cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)