Składniki:1/2 kostki masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 jajka2 łyżki kakao2 łyżki dżemu1 szklanka mleka1 łyżeczka sodyMasa:1/2 litra mleka1 kostka masła1 szklanka cukru3 łyżki kakao1/2 szklanki kaszy manny1 olejek rumowyPolewa:1/3 kostki masła4 łyżki cukru1 łyżka mleka1 łyżka kakaoWykonanie:Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła.