Wykonanie
Witajcie:)Zima była, ale się zmyła. I to dosłownie. Nie pamiętam dotąd zimy, która trwała cztery dni, ale niech jej będzie:) I tak na niczym nie jeżdżę, chyba że na tyłku po oblodzonych schodach, jak się wyłożę:) Zima, nie zima, ale ciasto dobre trzeba zjeść. Dziś polecam szybki piernik, upieczony i sfotografowany przez moją mamę. Niestety z racji odległości mogłam się poczęstować tylko zdjęciem, ale ciasto było tak zachwalane, że grzech byłoby nie podzielić się przepisem.Składniki:400 g
mąki125 g
masła stopionego2
jajka1 łyżka
sody5 łyżek
dżemu lub powideł4 łyżki
kakao250 g
cukru1 szklanka
mlekaprzyprawa do piernika
Jajka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
mąkę przesianą z
kakao i
przyprawą.
Sodę rozpuścić w
mleku. Wlać do masy. Dodać
dżem i ostudzone
masło. Razem wymieszać. Przelać do dużej keksówki (35 cm) i piec w 180*C około godziny.