Błotniak to moje ulubione ciasto, jest dla mnie bazą pod bardzo wiele wypieków. Wystarczy coś do niego dodać, innym razem posypać i już mamy idealne ciasto. Dziś u mnie z borówkami.Składniki:1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)3 szklanki mąki1 łyżka cynamonu1 łyżka sody oczyszczonej2 łyżki kaszy manny1 jajko2 szklanki mrożonych borówekcukier puder do dekoracjiMargarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy rozmrożonymi borówkami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!