Nowy sezon owocowy się zaczął, czas więc najwyższy oczyścić zamrażarkę z jesiennych owoców. U mnie w zamrażarce pozostały jeszcze gruszki i śliwki, dlatego też dziś proponuje wam jedno z moich ulubionych ciast czyli błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami. Ciasto delikatne, mięciutkie, mokre, a zarazem chrupiące.Składniki:1 woreczek mrożonych gruszek1 woreczek mrożonych śliwek1 kostka margaryny1 szklanka cukru1 szklanka mleka1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)3 szklanki mąki1 łyżka cynamonu1 łyżka sody oczyszczonej2 łyżki kaszy manny1 jajko1 szklanka orzechów włoskichcukier puder do dekoracjiŚliwki i gruszki wrzucamy na głęboką patelnie i smażymy. Jeśli jest za dużo wody wówczas ją odlewamy. Owoce smażymy do prawie całkowitego wyparowania płynów. Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszamy. Na końcu dodajemy usmażone owoce i orzechy. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!