Wykonanie
Niby zwyczajny
schabowy...Kotlet jak kotlet...Ale ten jest rzeczywiście inny, bardziej aromatyczny i soczysty...szkoda, że wcześniej nie znałam tego sposobu na zwykłego
schabowego...Co prawda przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnie, ale naprawdę warto się od czasu do czasu poświęcić. A przepis pochodzi z broszurki z Biedronki z września 2008 roku.
Składniki:kotlety
schabowe (ilość dowolna)2
jajka3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1 szklanka
mlekamąka i
bułka tarta do panierowania
sól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Mięso rozbijamy na w miarę cienkie kotlety. Można wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii. Wtedy
mięso pozostanie niepokaleczone. Zawsze tak robię.2. Ucieramy zmiażdżony
czosnek z
solą i odrobiną
majeranku i
pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron i wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy
mlekiem. Pozostawiamy w zalewie całą noc, a najlepiej 24 godziny.3. Odsączamy zalewę do osobnego naczynia. Dodajemy do zalewy
jajka i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy najpierw w
mące,
potem w
mleku z
jajkami, a na końcu w
bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju.SMACZNEGO :)