ßßß Cookit - przepis na Rewelacyjny kotlet schabowy wg Macieja Kuronia

Rewelacyjny kotlet schabowy wg Macieja Kuronia

nazwa

Wykonanie

Niby zwyczajny schabowy...Kotlet jak kotlet...Ale ten jest rzeczywiście inny, bardziej aromatyczny i soczysty...szkoda, że wcześniej nie znałam tego sposobu na zwykłego schabowego...Co prawda przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnie, ale naprawdę warto się od czasu do czasu poświęcić. A przepis pochodzi z broszurki z Biedronki z września 2008 roku.
Składniki:
kotlety schabowe (ilość dowolna)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mleka
mąka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso rozbijamy na w miarę cienkie kotlety. Można wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii. Wtedy mięso pozostanie niepokaleczone. Zawsze tak robię.
2. Ucieramy zmiażdżony czosnek z solą i odrobiną majeranku i pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron i wkładamy do szklanego lub glinianego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie całą noc, a najlepiej 24 godziny.
3. Odsączamy zalewę do osobnego naczynia. Dodajemy do zalewy jajka i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w mleku z jajkami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/11/rewelacyjny-kotlet-schabowy-wg-macieja.html