Wykonanie
Kotlety
schabowe marynowane robiłam już wcześniej..te są też marynowane , ale ciut inaczej ..też były smaczne..
mięsko z takiej marynaty jest soczyste, mięciutkie..polecam..Przepis na te pyszne kotlety są według Macieja Kuronia.
1 kg
schabu środkowego2
jaja3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku250 ml
mleka100 g
mąki (ok. 0.5 szkl.)1 szkl.
tartej bułki Oleofarm
sól,
pieprzMięso pokroić na 2 - 3 cm kotlety. Zbić kotlety z obu stron. Utrzeć
sól z
czosnkiem i odrobiną
majeranku oraz
pieprzu. Wysmarować kotlety z obu stron. Następnie włożyć je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalać
mlekiem.Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie doby odcedzić kotlety i odstawić. Do odcedzonego
mleka wbić
jaja i ubić trzepaczką. Kotlety obtaczać najpierw w
mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w
tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.