Wykonanie
Składniki:kotlety
schabowe wieprzowe 4
jaja 2
czosnek 2 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz naturalny mielony ½ łyżeczki
mleko 1 szklanka
mąka,
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety.
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Utrzeć razem z
solą,
pieprzem i
majerankiem. Powstałą masą natrzeć kotlety z obu stron, przełożyć do głębszego naczynia i zalać
mlekiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnie wyjąć kotlety, osączyć z zalewy, do której wbić
jaja i roztrzepać widelcem. Sznycle panierować w
mące,
mleku z
jajami i
tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto. Podawać z
ziemniakami i surówką.