ßßß Cookit - przepis na Wegańske burgery z buraków

Wegańske burgery z buraków

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :)
Składniki (ok.10 burgerów):
2 szklanki startych na grubych oczkach buraków
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczka chili
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę.
4. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut.
1 burger zawiera:
116 kcal; 4,2 g białka; 2,9 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 21 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/02/weganske-burgery-z-burakow.html