ßßß
Składniki:1 op. młodego szpinaku1 ząbek czosnku1 cebula6 pieczarek1 papryczka chili2 jaja1 łyża soku z cytryny1/2 łyżki tymianku1 op. ciasta francuskiego300 g filetów z indyka pokrojonego w cienkie plastry1 serek mozzarella1 łyżka masłasól i pieprz do smakuSzpinak opłukać i osuszyć. Cebulę i oczyścić i posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. chili opłukać, po usunięciu pestek pokroić w plasterki.Na roztopionym maśle zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak i pieczarki, poddusić. Doprawić solą i pieprzem, wbić jajka, wymieszać. Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.Plastry mięsa doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście wyłożyć farsz szpinakowy, potem plastry mięsa i sera, oprószyć chili. Placek upiec na złoty kolor w pieka rniku rozgrzanym do 200 ° C (piec ok. 40 min.)