Wykonanie
Składniki:1 op. młodego
szpinaku1 ząbek
czosnku1
cebula6
pieczarek1
papryczka chili2
jaja1 łyża
soku z cytryny1/2 łyżki
tymianku1 op.
ciasta francuskiego300 g
filetów z indyka pokrojonego w cienkie plastry1
serek mozzarella1 łyżka
masłasól i
pieprz do smaku
Szpinak opłukać i osuszyć.
Cebulę i oczyścić i posiekać.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
chili opłukać, po usunięciu pestek pokroić w plasterki.Na roztopionym
maśle zeszklić
cebulę z
czosnkiem. Dodać
szpinak i
pieczarki, poddusić. Doprawić
solą i
pieprzem, wbić
jajka, wymieszać. Farsz zdjąć z ognia i przestudzić.Plastry
mięsa doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem, skropić
sokiem z cytryny. Formę do pieczenia wyłożyć
ciastem francuskim. Na cieście wyłożyć farsz
szpinakowy,
potem plastry
mięsa i
sera, oprószyć
chili. Placek upiec na złoty kolor w pieka rniku rozgrzanym do 200 ° C (piec ok. 40 min.)