ßßß
Składniki:opakowanie gotowego ciasta francuskiego (dostępne w Biedronce, Lidlu),kilkanaście plasterków salami,cebula,pieczarki: 4-5 sztuk,mały kubeczek śmietany,2 jajka,ząbek czosnku,pieprz, sóllistki tymianku,tarta mozarellamasło i bułka tartaJak zrobić:Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą. Układamy w niej płat ciast francuskiego, ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.W tym czasie kroimy cebulę i pieczarki. Cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelnię wkładamy łyżkę masła i cebulę. Po chwili dokładamy pieczarki. Smażymy doprawiając pieprzem i solą.Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykładamy na podpieczony spód pieczarki i cebulę, na to układamy plasterki salami, posypujemy startą mozarellą, układamy listki/gałązki tymianku.
Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną. Mieszamy razem śmietanę z jajkami, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku sól i pieprz. Gotową masę wylewamy na spód i składniki wcześniej ułożone. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż tarta osiągnie złoty kolor.Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i później na zimno.Smacznego.