Wykonanie
Danie, ktore pasuje idealnie na sobotnią kolację, jest naprawdę bardzo smaczne.Proporcje dla dwóch osób.Polecam gorąco.Składniki:
filety z kurczaka - 2 szt.
pieczarki - 200 g
białe wino wytrawne - 200 ml
śmietanka słodka - 200 ml
makaron wstęgi - 250 g
oliwa - 5 łyżek
masło - 50 g
sól morska - pól łyżeczki
pieprz - szczypta
cytryna - pól
papryka zielona - 2 greckie podłużne
natka pietruszki -kilka gałązekWykonanie:Świeże i umyte filety najpierw zamarynowalam, czyli
skropiłam cytryną a następnie
oliwą. Odstawilam na jedną dobę do lodówki.Na drugi dzień do patelni w której rozgrzaliśmy
oliwę kładziemy nasze filety razem z marynata i obsmażamy po 1 do 2 minut maksymalnie z obydwu stron.Przekładamy do osobnego naczynia. W tym czasie do patelni dorzucamy
masło i pokrojone w plasterki
pieczarki, smażymy chwilkę. W kolejności dolewamy nasze
wino i czekamy aż odparuje
alkohol i pozostanie pożądany aromat, po chwili dolewamy
śmietankę i redukujemy sos. Przekładamy nasze filety spowrotem do patelni i chwilkę tylko dusimy.Jako dodatek ugotowałam
makaron wstęgi al dente, a
sałatkę podałam ze świeżych chrupiących i pachnących
papryk greckich. W tym przypadku należy umyte
papryki pokroić w małe paseczki i zalać sosem z
oliwy (2 łyżki)
cytryny (1 łyżka)
musztarda dijon (1 łyżka)
sól,
pieprz do smaku, posiekana
natka pietruszki i danie gotowe :)
Smacznego.