ßßß Cookit - przepis na Zupa porowa z kurczakiem

Zupa porowa z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
25g masła
3 duże pory
150ml białego wina
1,2l bulionu z kurczaka
sól morska
pieprz cytrynowy
60g makaronu nitki
duża podwójna pierś z kurczaka
łyżka oliwy w oliwek
pęczek świeżej natki pietruszki
20g startego parmezanu
Pory dzielimy na pół, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry.
Masło roztapiamy w średnim garnku na bardzo małym ogniu.
Do garnka wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy przez 5-7 minut. Wlewamy wino, zwiększmy ogień i gotujemy, aż połowa wyparuje.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodajemy makaron i gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę.
Na oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka na rumiany kolor, doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Przed podaniem dodajemy świeżą pietruszkę.
Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/06/zupa-porowa-z-kurczakiem-skadniki-25g.html