Wykonanie
Dlaczego wymyślny? Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie :) Tort był prezentem niespodzianką dla mojej Babci z okazji jej 78. urodzin. Niespodzianka się udała - mina Babci bezcenna :) Muszę też wspomnieć o przepysznym kremie
owocowym, który zrównoważył
słodycz masy
maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego
tortu :)
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
Biszkopt ciemny:5
jajek1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią1/4 szklanki
kakao1/4 szklanki
olejuBiszkopt jasny:
5
jajek3/4 szklanki (160g)
cukru3/4 szklanki (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki (35g)
mąki ziemniaczanej500 g
mrożonej mieszanki owocowej (
truskawki,
maliny,
wiśnie,
czarne porzeczki)500 g
serka mascarpone400 g
śmietany kremówki 30 lub 36%1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru pudru2 czubate łyżeczki pektyny1 łyżka
soku z cytrynyDo nasączenia:pół szklanki zaparzonej mocnej
herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami
nalewki mandarynkowejKrem
maślany na
bezie szwajcarskiej (do dekoracji
tortu):600 g miękkiego
masła200 g
białek (7 szt.
jajek)400 g
cukruszczypta
solipół łyżeczki cream of
tartar (winianu potasu)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoczerwony barwnik spożywczy w żeluPrzygotowanie:
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i
olej. Na koniec dodać obydwie przesiane
mąki wymieszane z
kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem.
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane
mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu i wstawić do lodówki (schłodzony lepiej będzie się kroił).Krojenie
biszkoptu w pionie:Najlepiej zrobić sobie szkic o średnicy
biszkoptu na kartce/ talerzu papierowym, mniej więcej wyglądający tak:Następnie odcinamy zewnętrzne koło i przykładamy szkic do
biszkoptu. Wbijamy ostry nóż w pionie i kroimy wokół przyłożonej kartki.
Potem odcinamy kolejny pasek ze szkicu i ponownie przykładamy do
biszkoptu i kroimy kolejne koło. Czynność powtarzamy do ostatniego kółka :).Pomocne będą początkowe zdjęcia z tutorialu zamieszonego na tej stronie.Efekt końcowy:
Biszkopt delikatnie skrapiamy ponczem (niezbyt obficie, żeby utrzymał kształt).Krem
owocowy:
Mrożone owoce przełożyć do garnka. Połowę
cukru wymieszać z pektyną, resztą zasypać
owoce.
Owoce z
cukrem podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy
cukier całkowicie się rozpuści. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. Dodać pektynę wymieszaną z
cukrem i mieszać przez ok. 3 min. Na koniec dodać
sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Gdy żel
owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę kremówkę z łyżką
cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel
owocowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. Następnie dodać
serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą
śmietanę, ponownie zmiksować.Składanie
tortu:Na pierwszym blacie ciemnego
biszkoptu rozsmarować warstwę kremu.
Następnie ułożyć pionowe warstwy
biszkoptu jasnego.
Większość kremu przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie.
Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i przykryć ciemnym
biszkoptem.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udekorować.Krem
maślany na
bezie szwajcarskiej:
Masło wyjąć z lodówki min. 2 godz. wcześniej.
Białka wlać do dużej metalowej miski. Miskę z
białkami ustawić na garnku z gotującą się
wodą i chwilę ubijać trzepaczką. Następnie dodać
cukier i mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści, a
białka będą ciepłe. Ważne - trzeba mieszać cały czas, aby
białka się nie ścięły.
Przełożyć masę do misy miksera, dodać winian potasu i miksować do momentu, aż masa będzie bardzo gęsta.
Następnie cały czas miksując dodawać po kawałku miękkiego
masła. Na koniec dodać ekstrakt
waniliowy i wymieszać.
Spotkałam się z poradami na kilku blogach, że jeśli masa się zważy podczas dodawania
masła to nie należy się tym przejmować, ponieważ po chwili miksowania będzie gęsta i kremowa. Mnie się to na szczęście nie zdarzyło :)Pomocny może być film instruktażowy ze strony Marthy Stewart: klik .Dekoracja
tortu:Wierzch i boki
tortu pokryć cienką warstwą kremu bez barwnika.
Większą część kremu odłożyć, resztę dokładnie wymieszać z czerwonym barwnikiem (barwnik dodajemy stopniowo, sprawdzając czy uzyskaliśmy pożądany odcień).Czerwony krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką 1M lub 2D, rozprowadzić krem po wewnętrznych ściankach worka, następnie "otworzyć" worek i do środka nałożyć biały krem.Pomocny będzie ten filmik. Ja nałożyłam więcej czerwonego kremu na ścianki.A tutaj filmik instruktażowy jak wykonać róże na torcie.