ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zapowiadałam Wam zmiany na blogu i oto ich pierwsza część. Dzisiaj mam dla Was długi post, który szykuję już od kilku dni. Jeśli śledzicie mojego snapa, to mniej więcej wiecie co tutaj się znajdzie :)
Rok temu prawie nic nie zrobiłam na Halloween, dlatego teraz postanowiłam się lepiej przygotować. Mam całe mnóstwo pomysłów, które stopniowo znajdą się na blogu. Zapraszam Was na pierwszą część inspiracji z przepysznymi babeczkami (nie można się od nich oderwać), fantastycznym popcornem (w pomysłowym naczyniu) i genialną kawą.
Oczywiście nie może zabraknąć nietoperzy i dyniowego akcentu, ale zaraz wszystko Wam powiem. Po kolei :)
PS. Zapraszam Was również na drugą część w pisu tutaj
Mocno czekoladowe babeczki z Nutellą
Babeczki są naprawdę pyszne, dzisiaj zostawiłam z nimi M. i mówił, że bardzo się powstrzymywał żeby nie zjeść wszystkich. Przepis znaleziony tutaj, zmodyfikowany.
Potrzebujemy:
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
120 g masła
55 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
niecałe pół szklanki jogurtu greckiego (może być też kwaśna śmietana)
Mąkę, orzechy i sodę mieszamy ze sobą.
W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy aż nieco ostygnie.
W misie miksera miksujemy całe jajka (bez rozdzielania) wraz z cukrem do wypieków. Miksujemy do momentu aż jajka zrobią się jasne. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy dalej.
Dodajemy czekoladę z masłem, dalej ubijamy.
Następnie dodajemy jogurt grecki na zmianę z suchymi składnikami i mieszamy szpatułką do połączenia się składników (nie mieszamy "zbyt dokładnie").
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy masę do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-22 minuty - do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Krem czekoladowy:
duży słoik Nutelli (350 g)
250 g schłodzonego serka president
W każdej babeczce wydrążamy z wierzchu za pomocą małej łyżeczki dziurkę. Do środka nakładamy łyżeczkę nutelli.
Pozostałą nutellę miksujemy z serkiem, schładzamy i wykładamy na babeczki (babeczki muszą być przestudzone).
Dekoracja nietoperze:
potrzebujemy:
wykałaczki,
czarny i biały papier z bloku technicznego,
czarny mazak,
ołówek,
nożyczki i klej.
Na białej kartce technicznej rysujemy wzór nietoperza. Wycinamy, odrysowujemy ołówkiem na czarnym papierze, wycinamy. Z białej kartki wycinamy kółka na oczy, przyklejamy klejem do czarnych nietoperzy, rysujemy w środku oczu czarne kółeczka.
Dwa nietoperze smarujemy klejem, przykładamy w środek wykałaczkę, sklejamy. Odstawiamy do wyschnięcia.
Gotowe ozdoby wbijamy w babeczki.
Karmelowy popcorn:
200 g suszonych ziaren kukurydzy
3 łyżki oleju
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany kremówki
1 łyżka masła
szczypta soli
Popcorn przygotowujemy domową metodą - do garnka wlewamy olej, wsypujemy kukurydzę i przykrywamy! (bardzo ważne, inaczej wystrzela nam całą kuchnię:).
Wstawiamy na średni ogień, co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Usłyszymy pojedyncze "strzały", następnie całą salwę i wszystko ucichnie. To jest znak, że popcorn jest gotowy.
Do małego garnka o grubszym dnie wsypujemy cukier (równomiernie), wstawiamy na średni ogień i zostawiamy do rozpuszczenia i uzyskania brązowego koloru (oby nie bardzo ciemnego, wtedy może się zacząć przypalać i będzie gorzki). Nie mieszamy, nie ruszamy, wszystko dzieje się samo.
Gdy cukier jest rozpuszczony i brązowy, wlewamy wodę i energicznie mieszamy. Przez chwilę będzie pryskać i bardzo bulgotać, ale to nic strasznego :)
Gotujemy kilka minut do rozpuszczenia cukru, dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy kolejne kilka minut do zgęstnienia. Na koniec dodajemy masełko i sól, gotujemy jeszcze dwie minutki. Cały czas mieszamy.
Zdejmujemy z ognia, polewamy nasz popcorn, mieszamy. Gotowe :)
Sposób podania w dyni ze skrzydełkami:
Dyni odcinamy czubek (kapelusz), wydrążamy miąższ z pestkami. Środek myjemy i osuszamy. W środku wykładamy folią aluminiową, wsypujemy gotowy popcorn.
Z czarnego papieru wycinamy skrzydełka nietoperza (wielkość dowolna), najważniejsze żeby były cztery takie same. Dwa skrzydełka smarujemy klejem, do środka wkładamy wykałaczkę tak, żeby po wbiciu w dynię skrzydła odstawały jak na zdjęciu. Sklejamy. Z drugimi robimy tak samo. Odstawiamy do wyschnięcia. Gotowe skrzydła wbijamy po bokach dyni.
Ostatnia na dzisiaj propozycja powinna być podawana od razu po przygotowaniu. Kawa z musem z dyni to wspaniała propozycja na Halloween! Przepis znaleziony tutaj.
Pumpkin Spice Latte
pojedyncze lub podwójne Espresso (u mnie zawsze x2 ;)
2/3 kubka gorącego mleka
3 czubate łyżeczki puree z dyni
2 łyżeczki brązowego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
przyprawy: szczypta cynamonu, zmielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego i kardamonu
bita śmietana
Do blendera wlewamy podgrzane mleko (może być spienione), cukier, puree z dyni, ekstrakt z wanilii, espresso oraz przyprawy. Całość miksujemy, tak aby jak najbardziej rozdrobnić. Wlewamy do kubka, dodajemy na wierzch bitą śmietanę i przystrajamy oczami.
Domowy przepis na oczy:
1 małe białko jaja
około 1/2 szklanki cukru pudru
gorzka czekolada
papier do pieczenia
Białko mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, gęstej masy. Na rozłożonym papierze do pieczenia za pomocą wykałaczki robimy białe kółka. Wielkość zależy od naszych oczekiwań, moje mają średnicę od 5-10 mm.
Zostawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy, potrzebujemy jej niewiele. Za pomocą wykałaczki robimy na środku każdego oka kropeczkę z czekolady. Zostawiamy do wyschnięcia.
Pozostałe ozdoby :
Nietoperze z papieru. Wycięte z czarnego bloku technicznego. Do położenia na stole, przyklejenia na ścianie lub powieszenia na nitkach. Im więcej, tym lepszy efekt :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/inspiracje-na-halloween-czesc-1-mocno.html