ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Pierwsze o czym myślałam zaraz po przeprowadzce, to upieczenie jakiegoś pysznego ciasta. Przyznam, że sernik o smaku cytrynowym był strzałem w dziesiątkę.
Chociaż moja Mama powiedziała, że i tak jej numerem jeden jest sernik z musem czekoladowym, to ten który zrobiłam teraz - z lemon curd zniknął w ekspresowym tempie.
Sernik jest pyszny, cytrynowy, orzeźwiający...a do tego naprawdę prosty z wykonaniu. Kruchy spód wykonany z ciasteczek wyszedł zadziwiająco dobry.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pozmieniała w przepisie ;-)
Potrzebujemy:
Kruchy spód:
250 g ciastek Digestive - w oryginale, u mnie około 150 g herbatników i 100 g ciastek maślanych
110 g masła (zwiększyłam ze względu na herbatniki - są dość suche, dodałam więc 130 g masła)
Ciastka kruszymy na piasek, ja robiłam to za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, dosypujemy ciastka i dokładnie mieszamy. Tortownicę (średnica około 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy oraz na jej boki, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Masa serowa:
750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
pół szklanki cukru (około 110 g)
skórka otarta z cytryny - przynajmniej dwie łyżeczki, ja dodałam trochę więcej
3 jajka
W tym momencie najlepiej włączyć piekarnik na 180 stopni!
Ważne jest aby wszystkie wymienione składniki były w temperaturze pokojowej.
Ser miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy po jednym całym jajku cały czas miksując.
Masę serową przelewamy do tortownicy wyłożonej ciasteczkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Studzimy sernik, najlepiej w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Lemon curd:
45 g masła
pół szklanki cukru do wypieków (około 110 g)
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Masło rozpuszczamy i zostawiamy żeby trochę się przestudziło.
Dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. W oryginale dalszą część wykonuje się w rondelku nad parą wodną, ja zrobiłam w małym garnuszku na małym ogniu (z lenistwa) i wyszło idealnie.
Całość gotujemy aż zgęstnieje.
Gotowe lemon curd wykładamy na wystudzony sernik.
Wstawiamy do lodówki na 4 godziny, najlepiej całą noc...ale po 2 godzinach już był pyszny ;-) (wiem, łasuchy z nas )
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/09/cytrynowy-sernik-z-lemon-curd.html