ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy sernik z lemon curd

Cytrynowy sernik z lemon curd

nazwa

Wykonanie

Tak pysznie aromatycznego sernika dawno nie jadłam! Powstał z myślą o miłośnikach cytrynowych smaków. Polewa z lemon curd dodaje mu niesamowitej głębi. Piekłam go po raz pierwszy, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Utwierdziłam się jedynie w przekonaniu, że lemon curd jest absolutnie boski :-). Aby rozpustę kaloryczną uczynić mniejszą, do sernika użyłam chudego twarogu 0%. O dziwo, różnica w smaku była prawie niewyczuwalna. Ten sernik będzie gościł na moim stole z pewnościa jeszcze nie raz. :-)
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
masa serowa:
700g mielonego twarogu na serniki
100g cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 jaja
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
spód sernika:
200g kruchych herbatników maślanych
90g masła
wierzchnia warstwa (polewa):
lemon curd - składniki i sposób przygotowania znajdziecie TU
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. W rondelku ropuszczamy masło. Herbatniki kruszymy najdrobniej jak sie da. Wrzucamy do masła i dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy spód wysmarowanej masłem tortownicy i wkładamy ją do lodówki przynajmniej na pół godziny. W tym czasie do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Po kilku minutach dodajemy kolejno jaja, dalej ucierając. Gotową masę serową wykładamy na spód z herbatników. Pieczemy 60 minut w temp. 180C. Studzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Wierzch smarujemy obficie lemon curd. Sernik schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/09/cytrynowy-sernik-z-lemon-curd.html