Wykonanie
Dzisiaj idziemy na imprezę - i z tej okazji na blogu nieco imprezowo. Przyznam, że już nie
mogę się doczekać - ostatnim razem Gosia zrobiła tak pyszne muffinki, że koniecznie muszę wziąć od Niej przepis i je upiec!Przekąski, które Wam prezentuję zrobiliśmy sobie z M. jako przedsmak Sylwestra i zapewniam Was - są przepyszne! Kto by pomyślał, że
łosoś tak wspaniale komponuje się z plackami ziemniaczanymi? I, że placki te można podać tak niebanalnie?Polecam!
Potrzebujemy:1 kg
ziemniaków3
jajkamąka (około 1/2 - 2/3 szklanki)1
cebulęolej do smażenia placków ziemniaczanych
sól,
pieprz (u mnie
cytrynowy, świetnie się komponuje z
łososiem)gęsta
śmietanałosoś wędzony (100 g)
szczypiorekZiemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce "jarzynowej". Solimy je i dodajemy
jajka. Ja
cebulę również starłam, ale wystarczy ją pokroić w drobną kosteczkę i także dodać do
ziemniaków. Wsypujemy szczyptę
soli,
pieprzu i mieszamy całość. Teraz dodajemy
mąkę - tak żeby masa wyszła dość gęsta.Na patelni smażymy malutkie placki ziemniaczane (5-7 cm). Odkładamy do ostudzenia. Gdy są już chłodne, kładziemy łyżką kleks ze
śmietany, posypujemy go
pieprzem i na wierzch układamy kawałek
wędzonego łososia. Całość przystrajamy
szczypiorkiem. (
Szczypiorek dużo wnosi do smaku potrawy, idealnie pasuje).Gotowe:) Smacznego!