ßßß
Potrzebujemy:1 kg ziemniaków3 jajkamąka (około 1/2 - 2/3 szklanki)1 cebulęolej do smażenia placków ziemniaczanychsól, pieprz (u mnie cytrynowy, świetnie się komponuje z łososiem)gęsta śmietanałosoś wędzony (100 g)szczypiorekZiemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce "jarzynowej". Solimy je i dodajemy jajka. Ja cebulę również starłam, ale wystarczy ją pokroić w drobną kosteczkę i także dodać do ziemniaków. Wsypujemy szczyptę soli, pieprzu i mieszamy całość. Teraz dodajemy mąkę - tak żeby masa wyszła dość gęsta.Na patelni smażymy malutkie placki ziemniaczane (5-7 cm). Odkładamy do ostudzenia. Gdy są już chłodne, kładziemy łyżką kleks ze śmietany, posypujemy go pieprzem i na wierzch układamy kawałek wędzonego łososia. Całość przystrajamy szczypiorkiem. (Szczypiorek dużo wnosi do smaku potrawy, idealnie pasuje).Gotowe:) Smacznego!