Wykonanie
Przyznam, że uwielbiam akcje jak ta - wspólne kwaszenie i testowanie przypraw - to zdecydowanie super zadanie. Zwłaszcza, że
przyprawy te są naprawdę udane! Mam na myśli oczywiście
przyprawy Marsyl do
kwaszenia ogórków i akcję z portalem polska-gotuje.pl, dzięki
czemu mam przyjemność spożywania właśnie przepysznych
ogórków małosolnych, a do tego przy ich kwaszeniu zbytnio się nie napracowałam:) Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić najpyszniejsze
ogórki małosolne.PS. Nie zdziwcie się, że na początku wpisu pokazuję dwa słoiki
ogórków, a na końcu jeden..ten pierwszy musieliśmy sprawdzić dokładnie, smakować...i nie zdążyłam zrobić mu zdjęć - tak szybko
ogórki zniknęły:)

Potrzebujemy:
ogórki gruntowe1 ząbek
czosnku na każdy słoik
koperek - najlepiej kwiatostan, ale ponieważ nie można go jeszcze nigdzie dostać, użyłam pęczek zwykłego
koperkuprzyprawa do
kwaszenia ogórków Marsylliście laurowe Marsylkilka ziarenek
gorczycy Marsyl2 łyżki
soli na każdy 1 litr zalewy (
wody)
wodę do zalewysłoiki i nakrętki

Nakrętki i słoiki (jeśli posiadamy gumki to też) myjemy i wyparzamy.
Ogórki dokładnie myjemy i odrzucamy te, które mają nawet najmniejsze ślady zepsucia.

Na litrowy słoik wrzucamy po łyżce stołowej
przyprawy Marsyl do
kwaszenia ogórków. Wsadzamy obrany ząbek
czosnku. Można dorzucić listek
porzeczki,
wiśni lub dębu w celu poprawy twardości (chociaż moje
ogórki wyszły twarde).
Ogórki układamy w słoiku, nie wpychamy ich na siłę (tzn. nie gnieciemy)- żeby nie uszkodzić.Dokładamy pół pęczka
koperku, kilka ziarenek
gorczycy i dwa
listki laurowe.

Do garnka wlewamy
wodę, i wsypujemy 2 łyżki stołowe
soli na litr
wody.
Wodę zagotować i gdy ma około 80 stopni - wlewamy ją do słoików z
ogórkami, tak aby pozostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Szczelnie zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej około 2-3 dni. (najlepiej zanieść do piwnicy).GOTOWE:) Prawda, że proste?

Blogerzy
kwaszą z Polska Gotujehttp://kulinarnapiniata.pl/http://pomyslykulinarne.blogspot.com/http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/htmlhttp://coolinarny.blox.pl/htmlhttp://camomilleflavor.blogspot.com/http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com/http://mowia-weki.blogspot.com/www.smakialzacji.blogspot.comhttp://kuchniabreni.blox.pl/strony/omnie.html