ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że uwielbiam akcje jak ta - wspólne kwaszenie i testowanie przypraw - to zdecydowanie super zadanie. Zwłaszcza, że przyprawy te są naprawdę udane! Mam na myśli oczywiście przyprawy Marsyl do kwaszenia ogórków i akcję z portalem polska-gotuje.pl, dzięki czemu mam przyjemność spożywania właśnie przepysznych ogórków małosolnych, a do tego przy ich kwaszeniu zbytnio się nie napracowałam:) Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić najpyszniejsze ogórki małosolne.
PS. Nie zdziwcie się, że na początku wpisu pokazuję dwa słoiki ogórków, a na końcu jeden..ten pierwszy musieliśmy sprawdzić dokładnie, smakować...i nie zdążyłam zrobić mu zdjęć - tak szybko ogórki zniknęły:)
Potrzebujemy:
ogórki gruntowe
1 ząbek czosnku na każdy słoik
koperek - najlepiej kwiatostan, ale ponieważ nie można go jeszcze nigdzie dostać, użyłam pęczek zwykłego koperku
przyprawa do kwaszenia ogórków Marsyl
liście laurowe Marsyl
kilka ziarenek gorczycy Marsyl
2 łyżki soli na każdy 1 litr zalewy (wody)
wodę do zalewy
słoiki i nakrętki
Nakrętki i słoiki (jeśli posiadamy gumki to też) myjemy i wyparzamy. Ogórki dokładnie myjemy i odrzucamy te, które mają nawet najmniejsze ślady zepsucia.
Na litrowy słoik wrzucamy po łyżce stołowej przyprawy Marsyl do kwaszenia ogórków. Wsadzamy obrany ząbek czosnku. Można dorzucić listek porzeczki, wiśni lub dębu w celu poprawy twardości (chociaż moje ogórki wyszły twarde). Ogórki układamy w słoiku, nie wpychamy ich na siłę (tzn. nie gnieciemy)- żeby nie uszkodzić.
Dokładamy pół pęczka koperku, kilka ziarenek gorczycy i dwa listki laurowe.
Do garnka wlewamy wodę, i wsypujemy 2 łyżki stołowe soli na litr wody. Wodę zagotować i gdy ma około 80 stopni - wlewamy ją do słoików z ogórkami, tak aby pozostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Szczelnie zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej około 2-3 dni. (najlepiej zanieść do piwnicy).
GOTOWE:) Prawda, że proste?
Blogerzy kwaszą z Polska Gotuje
http://kulinarnapiniata.pl/
http://pomyslykulinarne.blogspot.com/
http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html
http://coolinarny.blox.pl/html
http://camomilleflavor.blogspot.com/
http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com/
http://mowia-weki.blogspot.com/
www.smakialzacji.blogspot.com
http://kuchniabreni.blox.pl/strony/omnie.html
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/06/pyszne-ogorki-maosolne-czyli-kwasimy-z.html