ßßß Cookit - przepis na Domowe ogórki kiszone? Nie wierzę!

Domowe ogórki kiszone? Nie wierzę!

nazwa

Wykonanie

Wiem, że dla większości z Was, domowe ogórki nie są niczym szczególnym. Dla mnie jednak są. Po pierwsze, bardzo trudno było mi tu je kupić. Wszędzie były tylko te z folii, duże, natomiast gruntowych nie mogłam nigdzie znaleźć. Po drugie nie znalazłam tego, co jest do ogórków niezbędne (tak myślałam), czyli chrzanu i kopru. Po trzecie myślałam, że to takie zaczarowane i trudne.
Kiedy udało mi się w końcu kupić ogórki, a nie udało mi się kupić dodatków, postanowiłam się nie ceregielić, tylko zrobić z tego, co mam, czyli z ogórków, wody, soli i czosnku. Taka prościzna, a ogórki smakują cudownie, spróbujcie, jeżeli macie możliwość. Zrobiłam małą ilość, tak na krótko, bez wekowania.
Ogórki kiszone
kilka ogórków
woda (tyle, aby ogórki nie wystawały spod powierzchni wody)
1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody (użyłam kamienną)
2 ząbki czosnku
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól i kiedy nieco ostygnie, zalać nią umyte dokładnie i ciasno umieszczone w dużym garnku ceramicznym ogórki (użyłam dużej miski do sałatki). Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, obciążyć wszystko talerzykiem i czekać. Już po dwóch dniach będą lekko kiszone, z każdym dniem będą coraz bardziej kwaśne i pyszne.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/09/domowe-ogorki-kiszone-nie-wierze.html