ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie tikka masala

Ogórki w zalewie tikka masala

nazwa

Wykonanie

Różne zagrychy so na tem świecie, bardziej lub mniej wymyjślne. Ale wszyscy wiedzo, że żadna porządna impreza, u porządnych, uczciwych ludzi, nie może się udać bez dobrego, poczciwego ogórca. Czy to kiszony, czy małosolny, czy wreście konserwowy – ogórec musi być i basta!
U nas dzisiej ogórcy na egzotyczno nutkie – w zalewie tikka masala. Ciekawe, jak z bimberkiem podejdo…
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
kilka małych, suszonych papryczek chilli
kilka ząbków czosnku
gorczyca
Zalewa:
3 ½ szklanek wody
2 niecałe szklanki cukru
1 ¼ szklanki octu 10 %
1 ¼ łyżki soli
2 czubate łyżki przyprawy tikka masala
* z podanych ilości wyjdzie ok. 5 – 6 średnich słoików.
Sposób przygotowania:
Składniki na zalewę łączymy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w paski. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po 1 przekrojonym na pół ząbku czosnku, po 3 – 4 papryczki chilli i po pół łyżeczki gorczycy. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/08/15/ogorki-w-zalewie-tikka-masala