Wykonanie
Różne zagrychy so na tem świecie, bardziej lub mniej wymyjślne. Ale wszyscy wiedzo, że żadna porządna impreza, u porządnych, uczciwych ludzi, nie może się udać bez dobrego, poczciwego ogórca. Czy to kiszony, czy małosolny, czy wreście konserwowy –
ogórec musi być i basta!U nas dzisiej
ogórcy na egzotyczno nutkie – w zalewie tikka
masala. Ciekawe, jak z bimberkiem podejdo…
Składniki:1,5 kg
ogórków gruntowychkilka małych, suszonych
papryczek chillikilka ząbków
czosnkugorczycaZalewa:3 ½ szklanek
wody2 niecałe szklanki
cukru1 ¼ szklanki
octu 10 %1 ¼ łyżki
soli2 czubate łyżki
przyprawy tikka
masala* z podanych ilości wyjdzie ok. 5 – 6 średnich słoików.Sposób przygotowania:Składniki na zalewę łączymy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w paski. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po 1 przekrojonym na pół ząbku
czosnku, po 3 – 4
papryczki chilli i po pół łyżeczki
gorczycy. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by
ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.