ßßß
W podróży niełatwo zadbać o to, co się je. Brak czasu, ciągła konieczność przemieszczania się i nieznajomość terenu zmuszają często do sięgnięcia po ogólnodostępne fast-foody, które mogą wydawać się świetną alternatywą od czasu do czasu, ale w ogólnym rozrachunku całkowicie rozstrajają organizm i sprawiają, że już po tygodniu zarzekasz się: nigdy więcej! (oczywiście do następnego razu, aż najdzie cię ochota na smażonego falafela).Po takich wojażach, w oczyszczeniu organizmu pomoże kapusta - biała, czerwona, brukselka; marchewka, jabłko, zielona pietruszka, kasza jaglana, quinoa. Do tego wypijanie sporych ilości ciepłej, przegotowanej wody, która świetnie wpływa na ciało.Czerwona kapusta jest niedoceniana w Polsce i uważana za ciężkostrawną - głównie z powodu popularnych dodatków, takich jak golonka i inne tłuste mięsa. Nie do końca wiemy jak wydobyć z niej smak. Tu występuję w połączeniu ze słodkim jabłkiem i marchewką, a wszystko okraszone szczodrą porcją miodu i cytryny. Nie spodziewałam się, że ta sałatka okaże się taka dobra. Słonawy, bałkański ser podkreśla jej charakter. Możecie także zastąpić go fetą.***While traveling it is not easy to take care of what we eat . Lack of time, the continously need to move and lack of field-recognition often force us to take up some fast food that may seem like a great alternative from time to time, but overall, completely destroys your body and after a week make you swore: never again!After you come back home from these voyages, cabbage may help you in cleansing the body - both white and red along with brussels sprouts, carrot, apple, green parsley, millet, quinoa. Also drinking large quantities of warm, boiled water is beneficial for the body.Red cabbage is underestimated in Poland and is considered difficult to digest - mainly because of the common additions, such as pork knuckle and other fatty meats.Here it is combined with sweet apple and carrots, all topped with a generous portion of honey and lemon. I did not expect that this salad will be so good . Salty, Balkan cheese emphasizes its character. You can also replace it with feta cheese .
Sałatka z czerwonej kapustyczas przygotowania: 15 minutCzego potrzebujesz?1/2 główki małej, czerwonej kapusty - umyta i poszatkowana1 słodkie, twarde jabłko - umyte i pokrojone w słupki1 mała marchewka - obrana i starta na grubej tarcekawałek słonego, bałkańskiego sera lub fety - pokrojony w kostkęDressing:3 łyżki oliwy3 łyżki wody2 łyżki miodu1/2 łyżeczki kuminu2 łyżki soku z cytrynyRed Cabbage Saladpreparation time: 15 minutesWhat do you need?1/2 head small red cabbage - washed and shredded1 sweet, firm apple - washed and cut into bars1 small carrot - peeled and grated on a coarse gratera piece of salty, Balkan cheese or feta - dicedDressing:3 tablespoons olive oil3 tablespoons water2 tablespoons honey1/2 teaspoon cumin2 tablespoons lemon juiceNastępna oczyszczająca sałatka bazuje na quinoa, którą pierwszy raz jadłam w Izraelu. Tyle słyszałam już o peruwiańskim złocie - jak potocznie nazywa się ten rodzaj kaszy - ale nie miałam jeszcze okazji jej spróbować. Kiedy Marta, mój gospodarz w Izraelu, dowiedziała się o tym, natychmiast przygotowała mi porcję. Po kolacji na zatłoczonym, jerozolimskim markecie odkryłyśmy wzajemne upodobanie do wegetariańskiego jedzenia. Efektem nocnego gotowania była m.in ta pyszna sałatka.***Next cleansing salad is based on the quinoa, which I ate for the first time in Israel. I've heard already about Peruvian gold - as this kind of grain is often called - but I have not had a chance yet to try it. When Martha, my host in Israel, learned of this, he immediately prepared me a portion. After dinner at a crowded, Jerusalem supermarket we found out we share the love for vegetarian food. The result of the night cooking that happened afterwards was this delicious salad.Sałatka z quinoaczas przygotowania: 40 minutCzego potrzebujesz?1 szklanka ugotowanej quinoa1 pęczek zielonej pietruszki, poszatkowanypestki z 1/2 granatu300 g pomidorków koktajlowych2 garści pokruszonych migdałówDressing: jak wyżejCo teraz?1. Piecz pomidorki przez 20-30 minut w temp. 200 C.2. Wymieszaj wszystkie składniki.3. Skrop dressingiem przed podaniem.Quinoa saladpreparation time: 40 minutesWhat do you need?1 cup of cooked quinoa1 bunch parsley, dicedseeds of half a pomegranate300 g cherry tomatoes2 handfuls of crushed almondsDressing: as aboveWhat now?1 Bake the tomatoes for 20-30 minutes at 200 ° C.2 Mix all the ingredients.3 Drizzle the dressing before serving.