ßßß Cookit - przepis na 597. jaglane kokosanki.

597. jaglane kokosanki.

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł, który przyszedł nagle. Było już jaglane ciastko, a dziś jaglane babeczki . Do wypieku wybrałam mąkę kokosową, teraz już na długo nie będę się z nią rozstawać ;) Poza tym dodałam kawałki ziaren kakaowca, które zawsze świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Babeczkami zajadałam się wraz z orzechową ricottą - wymieszaną z masłem z nerkowców . Kokosowy smak, kuszący zapach, a do tego bardzo zdrowe i sycące. Jaglane kokosanki !
kokosowe babeczki jaglane z ziarnami kakaowca podane z orzechową ricottą (z masłem z nerkowców)
coconut millet cupcakes with cocoa beans served with nutty ricotta (with cashew nut butter)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- jajko
- szczypta sody oczyszczonej
- syrop klonowy lub inna słodycz
- ziarna kakaowca
Kaszę gotować z szklanką wody, do całkowitego wsiąknięcia. Najlepiej zrobić to wieczorem. Rano wymieszać z jajkiem, sodą, syropem, mąką, potem ziarnami kakaowca - można też dodać odrobinę mleka, żeby nie była zbyt zwarta konsystencja. Przełożyć masę do foremek. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25min. Smacznego!
*można dodać też wiórki kokosowe
orzechowa ricotta : ok. 60 g ricotty + łyżeczka masła z nerkowców (lub innego)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Koniec weekendu, początek tygodnia...poniedziałek! Czas wygramolić się spod kołdry, zjeść dobre śniadanie, wyjść z domu - rządnym wiedzy i przygotowanym na wszelkie niespodzianki :)
Miłego dnia!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/02/597-jaglane-kokosanki.html