Wykonanie
Składniki:250 gr miękkiego
masłaokoło 120 gr melasy trzcinowej2
jajka z wolnego chowu300 gr
mąki orkiszowej jasnej200 gr
maki orkiszowej pełnoziarnistejłyżeczka
sody oczyszczonejSposób przygotowania:
Jajka i
cukier ucieramy na jednolitą masę i stopniowo dodajemy miękkie
masło ciągle mieszając.Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje
mąki i
sodę, mieszamy. Następnie dodajemy ukręconą masę.Całość ręcznie wyrabiamy, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki min. na 30 min.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 cm i wykrawamy za pomocą foremek dowolne
ciasteczka.Kładziemy na blasze papier do pieczenia ( co ułatwi nam pracę) i układamy
ciasteczka. Pieczemy w temp. około 180C przez 20-25 minut.