ßßß
Placki:1 kg ziemniaków¼ szklanki mąki1 jajko1 ząbek czosnku¼ cebuli1-2 gałązki koperkuSól i pieprz do smakuOlej do smażeniaSos:½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego)1łyżka mąki pszennej2 ząbki czosnku1 cebula4-6 pieczarek1 łyżka masła1 papryka1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżeczka musztardySól, pieprz, mielona papryka do smaku.Rozpoczynam od przygotowania sosu.Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny.Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny.W tym czasie przygotowuję placki:Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki.