Wykonanie
Lubię
mieć w domu
ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc
ciasto francuskie, schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię
mieć.Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości, aczkolwiek na spodziewanych i planowanych wizytach wypada równie efektownie:)Nie dysponuję na tą chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:)Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;)
Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło
Składniki:
ciasto francuskie (schłodzone, zwijane) - 2 szt
brzoskwinie w puszce - 1 puszka
jajko - 1 szt (nie koniecznie)
cukier puder - do posypania
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty (o długości
boku mniej więcej 5 cm). Połówki
brzoskwiń dzielimy na połowę i każdą porcję kładziemy na kwadracie
ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki.Przyotowane
ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym
jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:)Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną
kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu
cukrem pudrem.Mniam!A jeśli nie gorąca
kawka i słodkie
ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;)
Piwna przekąska
Składniki:1 opakowanie
ciasto francuskie100 gram
szynka parmeńska150 gram
serek śmietankowy1 szt
jajkokilka
ziaren słonecznik łuskany
Ciasto francuskie rozwijamy, na połowie smarujemy
serek, na niego układamy plastry
szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Posypujemy
ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki.Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Jeśli uznamy przekąskę za mało treściwą zawsze możemy wybrać wariant bogatszy w składniki ale równie prosty w wykonaniu tj.
Parówkowe przekąski na ciepło
Składniki:6 szt
parówki1 szt
ciasto francuskie20 dkg
ser żółty (gouda)do smaku
majonez3 szt
ogórek konserwowy1/2 słoika
papryka czerwona konserwowa,
jajkoCiasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4).
Parówki dzielimy na połowę(ze skosa),
ogórki na ćwiartki wzdłuż,
paprykę na podłużne paski.Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę
majonezu, następnie plaster
żółtego sera, układamy
parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek
papryki i
ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto.Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut.Podajemy z czerwonym barszczykiem.Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem
ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich
Bliskich Koleżanek zdradziła mi swój super szybki pomysł -
ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje
jajkiem i posypuje
cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie
ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka.Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i
smakowo stanowią warkocze z
filetem z kurczaka i duszonymi
pieczarkami jak również
łosoś ze
szpinakiem i
fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej... ;)