Wykonanie
...czyli bliźniaczy brat szarlotki ;)Nie muszę pisać jak smakował, prawda? :)
Składniki na
biszkopt2
jajka1/3 szklanki
cukru50 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Składniki na
mus owocowyszklanka
jagódszklanka
jeżynszklanka
malinszklanka
truskawekłyżka
soku z cytryny1/4 szklanki
wodycukier - do smakułyżeczka
cynamonupaczka
galaretki np. malinowej
Owoce włożyć garnka, wlać
wodę,
sok cytrynowy, wsypać
cukier i
cynamon. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać
galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać (warto też przetrzeć masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Wystudzić przed wyłożeniem na
biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nie wsiąkła w
biszkopt. (Odlałam odrobinę soku z gotujących
owoców, połączyłam z ciemnym
rumem i nasączyłam
biszkopt).Składniki na masę z
bitej śmietany500 ml
śmietany kremówki15 g
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance
wody2 łyżki
cukru pudruBitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać
cukier. Dodać lekko ciepłą
żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty
mus owocowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.ew.
owoce do ozdobySmacznego!