ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowo-jagodowy

Tort truskawkowo-jagodowy

nazwa

Wykonanie

Zdecydowałam, że tort będzie lekki i nieskomplikowany. Przepis jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Idealny na lato, owocowy i orzeźwiający.
Puszysty biszkopt, truskowkowo-jagodowy krem... Czego chcieć więcej?
Składniki:
biszkopt:
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
5 jajek,
krem:
400 g serka Mascaropne,
350 ml śmietanki kremówki,
ok. 1/3 szklanki uprzednio zmiksowanych truskawek i jagód,
8-9 łyżek cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
wrzątek
Wykonanie:
biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Obie mąki przesiać, połączyć z resztą składników.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Piec w temp. 160 - 170ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przeciąć na 3 blaty.
krem:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z mascarpone, musem owocowym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Blaty przełożyć kremem, pozostałością wysmarować górę i boki. Przyozdobić truskawkami przeciętymi na połówki. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Wszystkiego najlepszego Krzychu!
Smacznego!
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/06/tort-truskawkowo-jagodowy.html