Wykonanie
Zdecydowałam, że tort będzie lekki i nieskomplikowany. Przepis jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Idealny na lato,
owocowy i orzeźwiający.Puszysty
biszkopt,
truskowkowo-
jagodowy krem... Czego chcieć więcej?Składniki:
biszkopt:3/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki
cukru,5
jajek,krem:400 g
serka Mascaropne,350 ml
śmietanki kremówki,ok. 1/3 szklanki uprzednio zmiksowanych
truskawek i
jagód,8-9 łyżek
cukru pudru,2 łyżeczki
żelatyny,wrzątekWykonanie:
biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier i
jajka. Obie
mąki przesiać, połączyć z resztą składników.Formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem i opruszyć
bułką tartą, przelać do niej ciasto.Piec w temp. 160 - 170ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przeciąć na 3 blaty.krem:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z
mascarpone,
musem owocowym i
cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną
żelatynę, wymieszać. Blaty przełożyć kremem, pozostałością wysmarować górę i boki. Przyozdobić
truskawkami przeciętymi na połówki. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.Wszystkiego najlepszego Krzychu!Smacznego!