ßßß Cookit - przepis na Rolada jagodowa

Rolada jagodowa

nazwa

Wykonanie

Nareszcie jest taka jaką sobie wymarzyłam. Zwinięta kilka razy. Aż nie chcę myśleć ile ja ich teraz będę robić. Z malin, brzoskwiń, a potem jeszcze czekoladową i sama nie wiem jaką. A o co chodziło? O blachę. Wystarczyło użyć tej z piekarnika, bo żadna z moich dużych nie była wystarczająco duża. Tę roladę pokazywałam tutaj już kilka lat temu, razem z truskawkową . A teraz ją powtarzam z niewielkimi zmianami.
Składniki:
3 jajka
5 + 2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki żelatyny
150 g jagód
200 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając. Żelatyna musi się rozpuścić. Około 100 g jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie mieszać. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Rolada-jagodowa.html