Wykonanie
Nareszcie jest taka jaką sobie wymarzyłam. Zwinięta kilka
razy. Aż nie chcę myśleć ile ja ich teraz
będę robić. Z
malin,
brzoskwiń, a
potem jeszcze
czekoladową i sama nie wiem jaką. A o co chodziło? O blachę. Wystarczyło użyć tej z piekarnika, bo żadna z moich dużych nie była wystarczająco duża. Tę roladę pokazywałam tutaj już kilka lat temu, razem z
truskawkową . A teraz ją powtarzam z niewielkimi zmianami.
Składniki:3
jajka5 + 2 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
żelatyny150 g
jagód200 g
śmietany kremówkiWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem 5 łyżek
cukru. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Dodać przesiane
mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm . Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy
biszkopt przełożyć na obsypaną
cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki
wody i podgrzać cały czas mieszając.
Żelatyna musi się rozpuścić. Około 100 g
jagód zmiksować z 2 łyżkami
cukru. Do rozpuszczonej
żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane
jagody i energicznie mieszać.
Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać
jagody z
żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem
jagodowy i posypać pozostałymi
owocami. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.