Wykonanie
Trifle to popularny deser wywodzący się z Anglii. Złożony jest z
galaretki z
owocami,
biszkoptów układanych na zmianę z custardem i
bitej śmietany. W oryginale
ciastka są nasączane
alkoholem, jednak ja zamieniłam go na
sok cytrynowy.
Truskawki i
jagody, które znajdują się w przepisie można oczywiście zastąpić innymi
owocami np.
malinami,
agrestem czy
wiśniami.Zrobienie deserku zajmuje sporo czasu, jednak jest on wart zachodu. Poza tym przygotowuje się go z łatwo dostępnych produktów, więc możecie brać się do pracy;)Składniki na 4 porcje:250ml soku np.
truskawkowego*łyżka
żelatyny170g
owoców (u mnie
jagody i
truskawki)schłodzony custard10
biszkoptówsok z cytryny400m l
wody150ml
śmietany 30%łyżka
cukrukilka
malinSok truskawkowy zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niego
żelatynę i mieszamy, tak długo, aż będzie ona całkowicie rozpuszczona.Na dno pucharków wkładamy
jagody i pokrojone wcześniej
truskawki.
Owoce zalewamy wystudzoną
galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sok z cytryny mieszamy z
wodą.
Biszkopty kroimy na mniejsze części i nasączamy mieszanką.Na stężałą
galaretkę układamy część nasączonych
biszkoptów. Następnie custard. Czynność powtarzamy dopóki nie zabraknie nam składników
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej
cukier i miksujemy, aż się rozpuści.Deserki ozdabiamy
bitą śmietaną i
malinami.Schładzamy je przez co najmniej godzinę.Smacznego;)