Wykonanie
Kolejne, drugie podejście do esencji Knorra. Obiecaliśmy wam pięć przepisów z tymi esencjami, tak żeby je przetestować, wypróbować, zobaczyć ile są warte. Pierwsza wyszła bardzo zadowalająco (
żeberka z sosem
cebulowo-
keczupowym). Ochoczo zabraliśmy się więc za drugą esencję, do potrawki z
kurczaka. Ale żeby nie było to aż tak oczywiste, to zamiast
kurczaka zrobiliśmy
indyka :)Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w
sumie pierś wzbogaciliśmy o
daktyle, a całość podaliśmy z
ziemniakami polanymi sosem
morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie, smakuje świetnie, a w zrobieniu w zasadzie proste. Czyli dokładnie tak jak lubimy.Jeszcze zdanie lub dwa o samych esencjach. Na Knorrowym profilu na fejsie sporo ludzi sobie żółć upuszcza i narzeka na "chemię". Absolutnie Knorra bronić nie zamierzam (bo jak każdy producent tego typu środków spożywczych używa to i owo z czym się nie zgadzamy), ale akurat te esencje są wielce przyzwoite. Zachęcam przy okazji gdzieś w sklepie do zapoznania się ze składem.A są one przeznaczone dla osób, które gotują od podstaw. To nie są dania typu instant, że wlewasz
wodę i masz obiad. To po prostu taki jakby zagęszczony sos, taki podkręcacz smaku do obiadu. Osobiście nie widzimy nic złego w stosowaniu takiego czegoś.Przejdźmy zatem do przepisu. Dzisiaj mamy dla was wspomnianą wcześniej
indyczą pierś faszerowaną
daktylami w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem
chrzanu, polanym sosem
morelowym. Tak na marginesie: aż drgawek dostaję jak ktoś właśnie w takim kontekście używa słowa "w towarzystwie". I może jeszcze pod kołderką z sosu morelowego?Potrzebujemy:500 g piersi z
indykaok. 15
suszonych daktyli bez pestek na marynatę:5 łyżek
oliwy z oliwekpół
cebuli3 łyżki
musztardy francuskiej
sól,
pieprz na sos:esencja do sosu do potrawki z
kurczaka Knorr5
suszonych moreliW ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone
daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią
mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml
wody, dodajemy esencję do potrawki z
kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę
suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem
chrzanu i surówką z
marchwi i
jabłka, a pysznym sosem polewamy
mięso lub
ziemniaki.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)