Wykonanie
Czasami
Madzia ma zajawkę i bierze się za ciasta,
ciasteczka i inne słodkości. Niezbyt często, bo my w
sumie mało takich rzeczy jemy, ale teraz właśnie miała jakąś wizję i zrobiła kopiec kreta.Więc właśnie jak wspomniałem: rzadko robi, ale jak już
zrobi to mi kapcie z wrażenia spadają. Ten kopiec kreta był wyśmienity,
serio. Czasami mam wrażenie, że ona to się z powołaniem minęła. Powinna jakimś cukiernikiem zostać. Albo chociaż kucharzem. W dodatku coraz częściej zaczyna mi przeszkadzać w pieczeniu
chleba, więc pewnie niedługo i ten bastion stracę, i tym pewnie będzie się zajmowała. W
sumie spoko, ja
mogę siedzieć przed telewizorem (tutaj mnie trochę fantazja poniosła, bo nie oglądam telewizji), pić
piwo i jeść :) W zasadzie piszę się na to, pasuje mi.Więc jak macie parę wolnych chwil to polecam ten przepis.Właśnie teraz gdy to piszę, w tym momencie, dostałem maila, że zamówiona wczoraj przeze mnie paczka wyruszyła w
drogę do mnie. Więc jutro pewnie będzie. A w paczce parę rzeczy, które przydadzą mi się do produkcji
nalewek. Heh, od jutra biorę się za robienie
nalewek, nareszcie :) Wzbogacimy naszego bloga o trochę
alkoholu. Więc najbliższe
nalewkowe przepisy już... już za jakieś pół roku dopiero niestety... Bo
nalewki się koszmarnie długo robią. Ale za to jakie są smaczne :) No dobra, wracamy do ciasta.Potrzebujemy:Na ciasto:2 szklanki
mąki tortowej125 g
margaryny0,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
kefiru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaoNa masę:400 ml
śmietanki 30%400 g
serka waniliowego4 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynypół
gorzkiej czekolady3
bananysok z cytrynyWykonanie:
Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą i miksując dodawać
kefir i pomału
margarynę. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Z ciasta wydrążamy środek tak aby został spód i brzegi.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na cieście i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Śmietankę ze szczypta
soli ubijamy na sztywno pod koniec dodając
cukier puder i
serek waniliowy. Startą na tarce
czekoladę dodajemy do masy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej
wody i dodajemy do masy. Wykładamy ją na ciasto formując górkę i obsypujemy pokruszonym
ciastem które wcześniej wydrążyliśmy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na 2 godziny.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)