ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta.

Kopiec kreta.

nazwa

Wykonanie

Potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
100 g masła
4 łyżki kakao
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki cukru pudru
3 banany
3 łyżki soku z cytryny
1/2 tabliczki czekolady
Sposób wykonania:
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i jogurt naturalny, tak, aby ciasto było średnio gęste. Mieszamy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 st. Zdejmujemy obudowę tortownicy, wcześniej obkrawając ciasto dookoła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wydrążamy ciasto ze środka na głębokość 0 , 5 cm, zostawiamy brzegi o grubości ok. 1 cm. Okruchy przekładamy do miski i kruszymy.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Dorzucamy czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Formujemy łyżką kopiec. Posypujemy wcześniej zostawionymi okruchami ciasta.
Wstawiamy na min. 2 h do lodówki.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/01/kopiec-kreta.html