Wykonanie
Potrzebne składniki:2 szklanki
mąki100 g
masła4 łyżki
kakao250 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego500 ml schłodzonej
śmietany 30%2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
wody4 łyżki
cukru pudru3
banany3 łyżki
soku z cytryny1/2 tabliczki
czekoladySposób wykonania:
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy
masło i
jogurt naturalny, tak, aby ciasto było średnio gęste. Mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 st. Zdejmujemy obudowę tortownicy, wcześniej obkrawając ciasto dookoła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wydrążamy ciasto ze środka na głębokość 0 , 5 cm, zostawiamy brzegi o grubości ok. 1 cm. Okruchy przekładamy do miski i kruszymy.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż, skrapiamy
sokiem z cytryny i układamy na cieście.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej
wody. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Śmietanę z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy
żelatynę, miksujemy. Dorzucamy
czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wykładamy na
biszkopt, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Formujemy łyżką kopiec. Posypujemy wcześniej zostawionymi okruchami ciasta.Wstawiamy na min. 2 h do lodówki.