Wykonanie
Kopiec kreta z pewnością każdy
skojarzy z
ciastem prosto z paczki. I tu Was zaskoczę, te ciasto przygotowałam sama, ze składników które znam i lubię.
Zero dodatkowej chemii. Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego namawiam Was do skorzystania z przepisu i omijanie w sklepie półek z gotowymi, niezdrowymi mieszankami do wypieku ciast. Zapraszam!
SKŁADNIKI:Ciasto:1,5 szklanki
mąki tortowej2
jajka (M)1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru125 g masła/margaryny2 łyżki
kakaonie pełne pół szklanki
wodyKrem:500 ml
śmietanki kremówki0,5 szklanki
cukru pudru (lub mniej)2
śmietan fix-y100 g dowolnej
czekolady, startej na małych oczkach3
banany + kilka kropel
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:W rondelku rozpuszczamy masło/margarynę z
cukrem,
wodą oraz
kakao. Całość mieszamy by się nie przypaliło, następnie chłodzimy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy ją po łyżce do wystudzonej masy z
margaryny, całość miksując. Na końcu dodajemy lekko ubite
jajka i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę (ok. 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 35 min. (do suchego patyczka).Wystudzone ciasto wydrążamy tak, by zostawić 1,5 cm
boków i nienaruszony spód. Wydrążone ciasto rozdrabniamy w rękach.
Śmietankę lekko ubijamy. Śmietanfixy mieszamy z
cukrem pudrem, dodajemy do
śmietanki i ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy startą
czekoladę.
Banany obieramy, kroimy na pół i lekko skrapiamy
sokiem z cytryny. Układamy je w wydrążonym cieście. Na
banany wykładamy całą ubitą
śmietankę tworząc kopiec kreta. Wierzch posypać wydrążonym środkiem ciasta, całość schładzamy w lodówce. Smacznego!