Wykonanie
Banany, puszysta masa z kawałkami
czekolady i aksamitne, wilgotne ciasto
czekoladowe. Ciasto kopiec kreta części z Was zapewne kojarzy się z wersją "pudełkową". Jednak można je zrobić całkiem samodzielnie od A do Z. Nie jest to ciasto trudne w przygotowaniu. Składa się z
trzech podstawowych elementów:
bananów, masy z kawałkami
czekolady i ciasta, które jest wilgotne w środku i puszyste na zewnątrz. Całość tworzy piękny kopiec, który robi wrażenie i może posłużyć nawet jako tort. Wierzch dobrze komponuje się z listkami
mięty. Można też pójść o krok dalej i położyć żelkową dżdżownicę 😉
Składniki:Tortownica o średnicy 24 cmCiastokostka
masła (250 g.)1 szklanka
cukrucukier wanilinowy5
jajek3 łyżki
kakao1 i 3/4 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia4 łyżki
wodyMasa z kawałkami
czekoladyGalaretka bananowa (ewentualnie cytrynowa)
Galaretka agrestowa2 szklanki
wody350 ml.
śmietanki kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru70 g. gorzekiej
czekoladyDodatkowo:4
bananyEtapy przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy z
kakao,
cukrem,
cukrem wanilinowym i
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.2.
Białka ubijamy na sztywno. Doajemy
żółtka i przestudzoną masę
czekoladową. Na koniec dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki sie połączą i masa będzie jednolita.3. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją
ciastem. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 170 stopni. Kiedy się upiecze odstawiamy je do wystygnięcia.4. Masa z kawałkami
czekolady :
Galaretki rozpuszczamy, każdą w 1 szklance
wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder oraz tężejące
galaretki. Całość mieszamy i na koniec dodajemy wiórki
czekoladowe.Formujemy kopiec:5. Wierzch upieczonego ciasta okrajamy i kruszymy na małe kawałeczki. W dolnej części ciasta wydrążamy dziurę pozostawiając ok. 1 cm od brzegu ciasta oraz 0,5 cm od
spodu.6.
Banany obieramy i układamy je w wydrążonej części ciasta, każdy obok siebie. Na
banany wykładamy
krem śmietankowy. Formułujemy kopułę. Na sam wierzch kładziemy pokruszoną część ciasta i ponownie formujemy kopułę.7. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego !!