ßßß Cookit - przepis na Kopiec kreta

Kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Banany, puszysta masa z kawałkami czekolady i aksamitne, wilgotne ciasto czekoladowe. Ciasto kopiec kreta części z Was zapewne kojarzy się z wersją "pudełkową". Jednak można je zrobić całkiem samodzielnie od A do Z. Nie jest to ciasto trudne w przygotowaniu. Składa się z trzech podstawowych elementów: bananów, masy z kawałkami czekolady i ciasta, które jest wilgotne w środku i puszyste na zewnątrz. Całość tworzy piękny kopiec, który robi wrażenie i może posłużyć nawet jako tort. Wierzch dobrze komponuje się z listkami mięty. Można też pójść o krok dalej i położyć żelkową dżdżownicę 😉
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Ciasto
kostka masła (250 g.)
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
5 jajek
3 łyżki kakao
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Masa z kawałkami czekolady
Galaretka bananowa (ewentualnie cytrynowa)
Galaretka agrestowa
2 szklanki wody
350 ml. śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
70 g. gorzekiej czekolady
Dodatkowo:
4 banany
Etapy przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z kakao, cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Białka ubijamy na sztywno. Doajemy żółtka i przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki sie połączą i masa będzie jednolita.
3. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją ciastem. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 170 stopni. Kiedy się upiecze odstawiamy je do wystygnięcia.
4. Masa z kawałkami czekolady :Galaretki rozpuszczamy, każdą w 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejące galaretki. Całość mieszamy i na koniec dodajemy wiórki czekoladowe.
Formujemy kopiec:
5. Wierzch upieczonego ciasta okrajamy i kruszymy na małe kawałeczki. W dolnej części ciasta wydrążamy dziurę pozostawiając ok. 1 cm od brzegu ciasta oraz 0,5 cm od spodu.
6. Banany obieramy i układamy je w wydrążonej części ciasta, każdy obok siebie. Na banany wykładamy krem śmietankowy. Formułujemy kopułę. Na sam wierzch kładziemy pokruszoną część ciasta i ponownie formujemy kopułę.
7. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/kopiec-kreta