Wykonanie
składniki:CIASTO2 szklanki
mąki100 g
margaryny1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
sody3/2 szklanki
maślanki4 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKREM500 g
śmietana 30%cukier puder 3 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki50 g
czekolada gorzka3
bananysok z cytrynySposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy
maślankę i ostudzone
masło. Miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę, o średnicy 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło. Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód (0,5 cm) i brzegi (1 cm). Skrapiamy ciasto
wodą wymieszaną z
sokiem z cytryny i z
cukrem.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Śmietaną ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.
Czekoladę ścieramy na tarce i mieszamy ze
śmietaną.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
wody. Wystudzoną
żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę
śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.